ANNOUNCEMENTS

 

  

 
contact

 

 

 

 

ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΡΔΗΝ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ

 

Σημαντικές αλλαγές στις άδειες οδήγησης, κυρίως όσων οδηγούν μοτοσυκλέτες και σε σχέση με τους επαγγελματίες οδηγούς, τέθηκαν σε ισχύ από την Παρασκευή σε όλη την Ευρώπη -περιλαμβανομένης και της Κύπρου. Μετά τις αλλαγές, πιθανό λόγω άγνοιας πολλοί οδηγοί μοτοσυκλετών να πιαστούν στα πράσα να οδηγούν παράνομα. Για παράδειγμα ένας οδηγός που για χρόνια οδηγεί με μαθητική άδεια μια μοτοσυκλέτα ή σκούτερ των 80% κ. ε., είναι σίγουρα παράνομος και αν συλληφθεί, με τους νέους κανονισμούς θα καταγγελθεί. Επίσης, νεαροί κάτω των 20 ετών δεν δικαιούνται πλέον να οδηγούν μοτοσυκλέτες άνω των 125 κυβικών εκατοστών.
Οι αλλαγές έχουν ενσωματωθεί στην κυπριακή νομοθεσία από τον περασμένο Απρίλιο και τέθηκαν σε ισχύ σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση από τις 19 Ιανουαρίου.
Μετά και τις αλλαγές, παραμένει η ηλικία των 17 για άδεια μοτοποδηλάτου και των 17 ½ για μαθητική άδεια αυτοκινήτου.
Όμως, για να αποκτήσει κανείς άδεια μοτοσυκλέτας άνω των 125 κ. εκατοστών, θα πρέπει να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον τα 20 του χρόνια -αντί 18 που ήταν μέχρι την περασμένη εβδομάδα- ενώ οπωσδήποτε θα πρέπει προηγουμένως να κατέχει δύο χρόνια άδεια για μοτοσυκλέτα μέχρι 125 κ.ε.
Για άδεια μοτοσυκλέτας μεγάλου κυβισμού, ο κάτοχος της άδειας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 22 ετών -αντί 21 σήμερα- ενώ αν δεν είχε τουλάχιστον δύο χρόνια άδεια της χαμηλότερης κατηγορίας, θα πρέπει να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον τα 24 του χρόνια. Μάλιστα για τις κατηγορίες μέχρι 125 κ.ε και μεσαίου κυβισμού, δεν θα επιτρέπεται να οδηγεί κάποιος με μαθητική άδεια στους δημόσιους δρόμους, παρά μόνο σε ιδιωτικό δρόμο ή σε χώρο κέντρου εκπαίδευσης.
Πρόκειται ουσιαστικά για ρυθμίσεις που ισχύουν πλέον πανομοιότυπα και στις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. Οι αλλαγές στο καθεστώς άδειας οδήγησης μοτοσυκλέτας αποσκοπούν στην ενίσχυση της προστασίας των πλέον ευάλωτων κατηγοριών χρηστών του οδικού δικτύου, που είναι -προφανώς όχι μόνο στην Κύπρο- οι μοτοσικλετιστές και ιδίως οι νέοι μοτοσικλετιστές. Για τον λόγο αυτόν αυξάνεται το όριο ηλικίας για άμεση πρόσβαση (μέσω πρακτικών και θεωρητικών εξετάσεων) σε άδειες για τις ισχυρότερες μοτοσυκλέτες και εισάγονται επιπλέον στάδια -κάτι που έχει χαρακτηριστεί στην Ε.Ε. με τον όρο «προοδευτική πρόσβαση». Ουσιαστικά, το νέο καθεστώς απαιτεί εμπειρία οδήγησης τουλάχιστον τεσσάρων ετών (αντί δύο) με λιγότερο ισχυρές μοτοσυκλέτες πριν από την έκδοση άδειας οδήγησης για τις ισχυρότερες.

Αλλαγές έχουν τεθεί σε ισχύ και για σειρά επαγγελματικών αδειών. Κατ’ αρχήν καταργούνται υποκατηγορίες και ειδικότητες στις άδειες, όπως για παράδειγμα διαφορετική άδεια για οδηγό σκυβαλοφόρου απ’ ό,τι για οδηγό φορτηγού. Ουσιαστικά ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για άδεια οδήγησης -γι’ αυτό καθιερώνεται για όλες τις συναφείς κατηγορίες η άδεια φορτηγού- και όχι άσκησης επαγγέλματος κ.τ.λ που είναι κάτι το διαφορετικό, εξηγεί στον «Φ» ο ανώτερος λειτουργός του ΤΟΜ Πέτρος Ξενοφώντος.
Στον τομέα των επαγγελματικών αδειών οδήγησης, αλλαγές τέθηκαν σε ισχύ και σε σχέση με το όριο ηλικίας των οδηγών λεωφορείων. Συγκεκριμένα, για απόκτηση άδειας οδηγού λεωφορείου ο οδηγός θα πρέπει να έχει συμπληρώσει τα 24 του χρόνια -αντί 21 που ίσχυε μέχρι τις 19 Ιανουαρίου- και για φορτηγό τα 21 χρόνια, αντί τα 18 που ίσχυαν μέχρι τώρα. Οι άδειες οδήγησης φορτηγών και λεωφορείων θα πρέπει μάλιστα να ανανεώνονται κάθε πέντε χρόνια και όχι μέχρι τα 70, όπως ήταν επίσης μέχρι την περασμένη εβδομάδα, ενώ για κάθε πενταετία για την ανανέωση απαιτείται ιατρικό πιστοποιητικό.

15 χρόνια η ισχύς αδειών οδήγησης
ΟΙ ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ αλλαγές στις άδειες οδήγησης δεν επηρεάζουν μόνο μοτοσικλετιστές και επαγγελματίες οδηγούς, αλλά όλους τους κατόχους αδειών οδήγησης. Συγκεκριμένα, μέχρι τώρα, οι άδειες οδηγού στην Κύπρο ίσχυαν από την έκδοσή τους μέχρι και την ηλικία των 70 του κατόχου κάθε άδειας. Αν ένας νέος 18 ετών αποκτούσε άδεια οδήγησης στις αρχές του χρόνου, αυτή θα ίσχυε μέχρι το 2065. Με τις νέες ρυθμίσεις που επιβλήθηκαν και με τη νομοθεσία και με την Ευρωπαϊκή Οδηγία, οι κανονικές άδειες οδήγησης ισχύουν πλέον μόνο για 15 χρόνια. Δηλαδή η άδεια του ιδίου οδηγού ισχύει μέχρι το 2028. Για ανανέωση θα πρέπει ο κάτοχός της να είναι υγιής με βάση τις απαιτήσεις της αρχικής έκδοσης της άδειας. Επιπρόσθετα, σειρά αλλαγών τίθενται σε ισχύ με βάση την Οδηγία και σε σχέση με τα προσόντα και τη συνεχή κατάρτιση των εξεταστών υποψηφίων για άδειες οδήγησης.

Άδεια σαν πιστωτική

Από τις 19 Ιανουαρίου 2013, όλες οι νέες άδειες οδήγησης, που εκδίδονται σε ολόκληρη την Ε.Ε., θα έπρεπε να έχουν σχήμα πλαστικής «πιστωτικής κάρτας», με τυποποιημένη ευρωπαϊκή μορφή και αυστηρότερη προστασία της ασφάλειας. Η νέα ευρωπαϊκή άδεια αντικαθιστά σταδιακά τα πάνω από 100 διαφορετικά χάρτινα και πλαστικά μοντέλα που επί του παρόντος χρησιμοποιούνται από περισσότερους από 300 εκατομμύρια οδηγούς σε όλη την Ε.Ε. Στόχος είναι η αντιμετώπιση της πλαστογράφησης όσον αφορά στις άδειες οδήγησης και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας σε ολόκληρη την Ε.Ε.
Η Κύπρος είναι μεταξύ των ελαχίστων χωρών που δεν έχουν προχωρήσει
ακόμα στην έκδοση των νέων αδειών οδήγησης, αφού έχουν καθυστερήσει οι σχετικές διαδικασίες. Σύμφωνα με εκπροσώπους του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, μόλις πρόσφατα δόθηκε το πράσινο φως στο Τμήμα να προχωρήσει με την ετοιμασία όρων και προκήρυξη διαδικασίας προσφορών για την υλοποίησή τους.
Αναμένεται ότι -ανάλογα και με τις διαδικαστικές καθυστερήσεις-
οι πρώτες άδειες οδήγησης σε μορφή πιστωτικής κάρτας στην Κύπρο, κατά το πανευρωπαϊκό πρότυπο, θα αρχίσουν να εκδίδονται μετά το φετινό καλοκαίρι.
Όλες οι νέες άδειες οδήγησης θα εκδίδονται με τη νέα μορφή, μορφή πλαστικής «πιστωτικής κάρτας», θα έχουν φωτογραφία του κατόχου τους και τις απαιτούμενες
τυποποιημένες πληροφορίες - που θα αναγνωρίζεται και θα διαβάζεται εύκολα σε όλη την Ε.Ε. Οι υφιστάμενες άδειες δεν επηρεάζονται, ενώ με αυτή τη μορφή θα εκδίδονται όλες οι νέες άδειες, ενώ σταδιακά και μέχρι το 2033 θα αντικαθίστανται με τις νέου τύπου άδειες.

"Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ" Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2013
Αρ. Φύλλου:
Σελίδα: Σελίς 17
Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Online, στο
http://www.philenews.com/digital/PrintForm.aspx?nid=6239741

http://www.philenews.com/digital/PrintForm.aspx?nid=6239741

 

 

      

◄ Back

Top Of Page▲